jan boezeroen 
     zanger johnny goverde  ||  ned  ||   meest aktief van 1970 - 1996
biografische gegevens van jan boezeroen
Jan Boezeroen is een Nederlands zanger uit de jaren zeventig en tachtig. In werkelijkheid heet hij Johnny Goverde, maar sinds hij het verhaal over "De Fles" op plaat zette, kent iedereen hem als Jan Boezeroen. Deze naam raakte zo ingeburgerd dat de Zevenbergenaar hem is blijven gebruiken. Hij kon alleen nog maar als Jan Boezeroen door het leven gaan en dat doet hij sindsdien met veel plezier en minstens evenveel succes.

Jan stond al vroeg voor publiek, want op zijn 10e verjaardag declameerde hij voor alle lagere schoolklassen enkele gedichten. De meester van de 4e klas had zijn talent al snel ontdekt. Vier jaar later kreeg Jan zijn eerste gitaar en hij ging meteen klassieke gitaarlessen nemen. Het duurde niet lang voordat Janneman ontdekte dat je met een paar akkoorden op de kermis meer kon verdienen, dan met een klassieke gitaarstudie.

Jan nam een accordeonist bij de arm en samen reisden ze kermissen, bruiloften en partijen af. Dat betekende telkens dolle pret. In die tijd schreef Jan ook zijn eerste verzen. Het duo maakte overwerk, werd een trio en het trio groeide uit tot een kwartet. Met dit kwartet trad Jan ruim 10 jaar op, waarna hij in 1968 op de solotoer ging. Dat was eigenlijk louter toeval, want Jan had het druk genoeg met zijn twee muziekwinkels.

Willen Duys hoorde echter de stem van Jan en beloofde hem een optreden in "De Vuist", als hij een plaatje zou maken. Bij dat ene plaatje is het niet gebleven: tal van succesvolle singles volgden. Jan won tweemaal het tv-carnavalsfestival en ontving een gouden elpee. In 1972 ontving hij een prijs van Conamus.

In de jaren zeventig trok Jan elke avond het land door om de mensen gezelligheid en sfeer te brengen. 'Al met al', zei hij vaak over zichzelf, 'met Jan Boezeroen gaat het prima en met Johnny Goverde gaat het goed'.

In 1973 maakt Johnny deel uit van het gelegenheidsproject Brabants Bont, een collectief bestaande uit Jack de Nijs, Wil de Bras, Leo den Hop, Yvonne de Nijs en Jan Boezeroen dat zich inzette voor behoud van Radio Veronica.

Naast optredens als solo-artiest maakte Jan Boezeroen in de jaren zeventig ook nog deel uit van hij duo De Piraten. Hier werkte hij samen met Frans Vullings.