wim beckers 
     folkmusicus uit friesland  ||  ned  ||   meest aktief van 1983 - 2002
biografische gegevens van wim beckers
In 1981 maakte WIM BECKERS zijn debuut als Fries(talig) volkzanger op het bekende festivial 'Frentsjip' te Franeker. De reacties waren dusdanig positief dat hij besloot door te gaan op het ingeslagen pad van de friestalige volksmuziek en het top-40 werk, waar in hij tot dan aan toe actief was geweest, vaarwel te zeggen.

Spoedig maakte Wim kennis met accordeonist, gitarist en banjospeler Cees Bouma uit Leeuwarden. Als duo trokken zij door de provincie, maakten radio opnames bij Omrop Fryslân en traden op op diverse festivals.

Eén van die festivals was het Straatfestival te Leeuwarden. In juli 1982 vroeg dwarsfluitist Bart Wijnen, eveneens afkomstig uit Leeuwarden, of hij eens mee mocht spelen. Deze samenwerking beviel zo goed, dat besloten werd gedrieën door te gaan.

Het aantal optredens groeide gestaag, zeker toen bijna geheel Nederland tegen de kernbewapening demonstreerde. Het reportoire van Wim, Cees en Bart sloot naadloos aan bij deze onlust gevoelens. Dat het dit trio voor de wind ging, werd ook opgemerkt door platenmaatschappij Universe. Deze bracht in 1983 de eerste LP, onder de titel "Bart, Wim & Cees" op de markt. De recensies waren lovend en de verkoop verliep goed, zeker door de vele optredens die het trio afwerkte.

Maar de aspiraties gingen verder. Vooral vocaal wilde men de mogelijkheden verder uitbouwen en werd Marijke Feenstra gevraagd om zich bij hen te voegen. De stemmen van Marijke en Wim pasten prima bijelkaar. Maar ook muzikaal werd er verder gebouwd. Met de komst van Jan Ottevanger als bassist/tuba-bespeler, was de Wim Beckers Groep pas echt compleet:

WIM BECKERS: zang, gitaar, mandoline en lepels
CEES BOUMA: accordeon, bayan, banjo en gitaar
BART WIJNEN: dwarsfluiten
MARIJKE VEENSTRA: zang
JAN OTTEVANGER: basgitaar en tuba
Er werd ook een begin gemaakt met een liedjes programma, thematisch ditmaal. Hoofdpersoon was Pieter Jelles Troelstra, Fries dichter en staatsman met een enerverend leven wat genoeg inspiratie bij de groep boven bracht om een programma van te maken. De teksten waren van Wim, terwijl Cees, Bart en Wim gedrieën voor de muziek tekenden, hetgeen overigens ook al bij de eerste LP het geval was geweest.. Dit alles resulteerde in 1987 in de lp "Fryslâns soan", in 1993 ook op CD uitgebracht.

Het uitkomen van deze CD was tevens de afsluiting en het einde van één van Frieslands bekendste folkbands. De (groeps)spirit was verdwenen en dus werd er in volkomen harmonie besloten te stoppen.

Na hun werkzaamheden binnen de "Wim Beckers Groep" gingen Wim Beckers en Jan Ottevanger samen verder in Om'e Noard.